Agenda

Amsterdam. Symposium: Religie doet ertoe
Van Maandag 02 Maart 2015
Tot Woensdag 04 Maart 2015
religie doet er toe vu

Religie doet ertoe

Anno 2015 is religie steeds vaker het gesprek van de dag en beheerst ze het nieuws, ondanks dat Nederland zelf minder religieus wordt. Maar wat heeft de samenleving aan religie? Speelt geloven nog een rol in ons persoonlijke leven? Stel dat we zouden stoppen met religie, eindigt dan ook het geweld? Of hoort religie juist thuis in het publieke domein en wordt het tijd voor een theologische ombudsman? Deze en andere vragen staan centraal tijdens het 3-daagse symposium ‘Religie doet ertoe’, georganiseerd door de Faculteit der Godgeleerdheid van de Vrije Universiteit Amsterdam en de Protestantse Theologische Universiteit. Van 2 t/m 4 maart krijgt u de mogelijkheid om religie vanuit persoonlijke, professionele, journalistieke en wetenschappelijke invalshoeken te bekijken én te beleven. Na deze 3 dagen weet u het zeker: Religie doet ertoe!

Programma

Het 3-daagse symposium start met het thema rouwen en rituelen. Wetenschapper Thomas Quartier bespreekt de trends en alternatieven, gevolgd door vier reacties vanuit de praktijk van o.a. Annet Doesburg, directeur begraafplaats De Nieuwe Ooster en ritueelbegeleide Ton Overtoom. Een digitale versie van rouwrituelen krijgt u van Twitter dominee Fred Omvlee. En Moeder Overste Christiane Berkvens-Stevelinck zorgt voor de lijfelijke uitvoering ervan. Als reactie kunt u vijf sprankelende reacties vanverwachten, zoals van ritueel begeleider Ton Overtoom. Hierna kunt u kiezen uit een breed spectrum aan workshops zoals de dominee als ZZP-er van Aart Mak of islamitisch begraven. Op dag 2 draaien we het thema om: Doet religie er wel toe? Verwacht scherpe discussies over (voor)oordelen, persoonlijke ervaringen van studenten, journalisten alsook een poging van Yolande Jansen, Esther Romeyn, Judith Frishman en Thijl Sunier de toename van islamofobie en antisemitisme een halt toe te roepen. Op dag 3 bekijken we onze samenleving door een kritische bril. Hoe ga je om met de religieuze overtuiging van je collega, medewerker of klant? Wat doe je als verschillen in levensovertuiging tot conflict leidt? Op deze laatste dag bespreekt  Rikko Voorberg de optie voor een theologische ombudsman met professionals uit de praktijk, zoals Ruard Ganzevoort, Ruben van Zwieten, Kars Veling en Eric Nijman. Bekijk het volledige programma van dag 1, dag 2 en dag 3

Aanmelden

U kunt zich aanmelden via dit formulier.

Kosten

Dag 1: € 50 (inclusief lunch), Alumni betalen € 35 (inclusief lunch en alumnidiner), Studenten gratis, of €15 inclusief lunch.
Dag 2: Gratis.
Dag 3: Inclusief netwerklunch (12:30 uur) € 15, studenten gratis bij meenemen eigen lunch.

Praktische informatie

Op alle dagen vindt het programma plaats in het Auditorium (1e etage) in het hoofdgebouw van de Vrije Universiteit.
  

Locatie Vrije Universiteit Amsterdam Faculteit der Godgeleerdheid, De Boelelaan 1105, 1081 HV Amsterdam