Persbericht
BGNU

Het LOT-C ondersteunt de uitvaartbranche in het proces om aan persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) te komen. Ook wordt gezamenlijk de capaciteit van de uitvaartzorg geïnventariseerd. Het ministerie van BZK maakt een ruimere termijn voor lijkbezorging mogelijk.

Structureel overleg
In zijn brief aan de Tweede Kamer van 10 april jongstleden gaf minister Knops van Binnenlandse Zaken al aan dat hij in nauw contact staat met de uitvaartbranche. Een van de manieren waarop de minister zich laat informeren is via het LOT-C, dat structureel overlegt met de uitvaartbranche.

Aan het overleg over de uitvaartbranche binnen LOT-C nemen deel: Steven Meihuizen (Ministerie van BZK), Erwin Coenraadts (Ministerie van Defensie), Hans Heikoop (ZDG), Erik Adriaans (DELA), Hans Bleijerveld (Monuta), en Heidi van Haastert (BGNU) namens het bestuursteam coronavirus. Deze groep wordt geleid door Han Pelster en zal mogelijk nog worden aangevuld met een vertegenwoordiger van het Ministerie van VWS.

Voor de uitvaartbranche zijn twee onderwerpen van belang: persoonlijke beschermingsmiddelen en de capaciteit van de uitvaartbranche.

Persoonlijke beschermingsmiddelen
Wereldwijd is er een schaarste aan PBM’s. Voor de dienstverlening in de uitvaartbranche zijn deze van groot belang. Het bestuursteam Coronavirus spant zich dan ook in om voor de uitvaartbranche betrouwbare leveranciers te vinden en afspraken met hen te maken.

Daarnaast wordt er vanuit het LOT-C aan gewerkt om de uitvaartbranche aan de landelijke distributie van PBM’s te laten deelnemen. Vanuit het ministerie van VWS worden vraag en aanbod van PBM’s voor zorginstellingen landelijk gecoördineerd via het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH). Deze landelijke distributie wordt ondersteund door de GGD-GHOR en andere partners, zoals het Rode Kruis.

Capaciteit van de uitvaartbranche
Het accent van het LOT-C-overleg ligt op de capaciteit van de uitvaartbranche: hoeveel overlijdens kan de uitvaartbranche aan en wanneer wordt de grens bereikt qua personeel en faciliteiten.

Op verzoek van het LOT-C starten DELA, Monuta en Yarden met een inventarisatie. Zij analyseren de door hen verzorgde uitvaarten en de verdeling daarvan over het land. De sterke toename van uitvaarten gedurende de afgelopen weken in het zuiden van Nederland zal dan zichtbaar worden.

Ook aan alle andere uitvaartverzorgers - waaronder ondernemers met het Keurmerk Uitvaartzorg en de onder Nardus verzamelde uitvaartverenigingen, maar ook niet georganiseerde uitvaartondernemingen - zal worden gevraagd om data aan te leveren. Op die manier wil het LOT-C inzicht krijgen in de beschikbare koelcapaciteit en het inzetbare personeel.

Verruiming termijn van lijkbezorging
Door de coronamaatregelen wordt vaker om uitstel van de termijn van lijkbezorging (6 werkdagen) gevraagd. Het Ministerie van BZK maakt het daarom mogelijk dat Burgemeesters uitstel geven. Niet alleen voor een bepaalde uitvaart, maar ook voor alle uitvaarten in hun gemeente als daar aanleiding toe is.

Dit nieuwsbericht is tot stand gekomen in samenwerking met het Landelijk Operationeel Team Corona (LOT-C).

Branchevereniging Gecertificeerde Nederlandse Uitvaartondernemingen

Postbus 484, 3500 AL Utrecht
Telefoon 070 - 364 75 00 - Telefax 070 - 345 90 23
E-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - URL www.bgnu.nl

algemene informatie

Uitvaartinformatie

Diaconessenpark 39
8917 GB Leeuwarden
Nederland
058-2139707
info@uitvaartinformatie.nl 

adverteren

Op het aanmeldformulier kunt u de gewenste gegevens voor een bedrijfsvermelding invullen.
Een bedrijfsvermelding in de Uitvaartadressengids.nl is ook te vinden op onze 4 thema websites.

 

Vrijblijvende offertes voor adverteren middels banners, advertorials etc. op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

Gratis aanmelding weeknieuwsbrief
De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.

 

 

Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.

aanmelden nieuwsbrief