Patricia van Engelen, directeur; “We zijn trots om de werken van diverse kunstenaars zoals Deodaat Visser, Dick Sierksma, Hanke Wiegand, Ems Willems en Arendina Borreman te mogen exposeren. Deze kunstenaars zijn verbonden aan Art Hilversum.” Wethouder dhr. W. van der Spek zal de expositie op de locatie Zuiderhof op 26 mei a.s. om 11.00 uur officieel openen.
In de aula van de Noorderbegraafplaats zullen twee Hilversumse fotoclubs exposeren. Fotoclub Perspectief Hilversum heeft als thema ‘Rouw buiten Hilversum’ en Fotoclub ’t Gooi heeft als thema ‘Rouw in Hilversum’. De foto’s zijn werkelijk uniek en een bezoek waard
Vanaf zaterdag 26 mei t/m 2 juni (m.u.v. zondag 27 mei) van 9.00-16.00 uur zijn de exposities vrij te bezoeken.


Bezoekadres: Kolhornseweg 13, Hilversum
Bezoekadres Noorderbegraafplaats: Laan 1940-45 2, Hilversum
Tel. Kantoor: 035 621 0960
www.uitvaartstichtinghilversum.nl


Aanvullende informatie deelnemende kunstenaars:

Hanke Wiegand
Hanke Wiegand is beeldend kunstenares. Ze is begonnen met het maken van sculpturen in textiel, maar maakt nu beelden van brons, steen en synthetische materialen. Haar stijl is vaak intuïtief, ze maakt wat haar gevoel haar ingeeft en ze schetst snel met bijvoorbeeld het materiaal was. Eén van de thema’s in Hankes werk is de overdracht van kennis, onderwijs en verbinding tussen mensen. Een goed voorbeeld hiervan is het beeld The girl with book and flower. Dit is een marmeren beeld (gemaakt in 2013) dat particulier is aangekocht en ergens in een tuin in Nederland staat. Dit beeld is geïnspireerd op het levensverhaal van Malala Yousafzai, een Pakistaans meisje en dochter van een leraar. Ze is bekend geworden vanwege haar strijd voor meisjes om naar school te mogen.
Studio Hankewi is niet te missen; voor Hankes atelier staat een blauw/paarsachtige oudere dame met een rollator. Op de rollator staat een bankschroef en tussen de bankschroef zit een boek geklemd. Dit boek heeft als titel: “De schoonheid van antiek”.

Het beeld The wisdom of an old lady heeft Hanke gemaakt in het kader van Expo on Tour Women Reading. Hanke is een heel gedreven persoon en zij vertelt graag over haar werk, haar inspirerende werkomgeving en haar leerlingen. Haar kunstenaarschap combineert ze met het geven van creatieve workshops en een baan als vakdocent CKV (Culturele Kunstzinnige Vorming) op een middelbare school. Zelf zegt ze hierover: “Het maken van kunst in combinatie met lesgeven is voor mij een uitdaging. Beide banen versterken elkaar, inspireren mij om nieuwe sculpturen te ontwerpen en te realiseren, maar ook om de mooie aspecten van kunst en cultuur over te brengen aan jongeren. Niet om alleen over kunst te leren, maar ook van kunst te leren, het zogenaamde Art-Based learling”.
Een ander mooi voorbeeld van Hankes werk is het beeld dat in 2016 is aangekocht door Bibliotheek Hilversum. Langs de ‘s-Gravenlandse weg in de tuin van Bibliotheek Hilversum ligt een meisje te lezen in haar boek. Hanke vertelt hierover: “Goed onderwijs is de sleutel voor de ontwikkeling van een kind én samenleving. Een kind dat goed onderwijs volgt, creëert kansen voor de toekomst en krijgt kennis die het kan doorgeven aan volgende generaties”.

Deodaat Visser
Deodaat Visser maakt beelden uit klei. Aardse stoffelijke beelden, die hij van onderop opbouwt. Hij is er pas later in zijn leven op uit gekomen, maar nu is het al jaren zijn werk en zijn passie.
Als kind tekende hij veel, hij deed een opleiding in de fotografie, en kwam op die manier bij film terecht. Jarenlang was hij werkzaam bij de Ikon, eerst als cameraman en de laatste 10 jaar als regisseur. Hij maakte veel documentaires, tot aan een ontslag tegen zijn zestigste. En dan is er dus ineens een moment dat je helemaal zelf mag weten hoe je je leven gaat inrichten. ‘Daar zijn we slecht op voorbereid’ aldus Deodaat.
Hij nam de tijd, bekeek de mogelijkheden en het werd: klei. ‘Het bleek het materiaal te zijn waarin ik me kon uiten. Klei is aards, in klei werd adem geblazen en het werd een mens.’
Deodaat heeft als zoon van een dominee een boodschap te brengen met zijn beelden. ‘Ik word erg geïnspireerd door wat er in de wereld gebeurt. Vooral het thema ‘vluchten’ – vlucht – ontvluchten, houdt me erg bezig. Iedereen vlucht wel voor iets, ik zelf ook.’

Dick Sierksma
Kunstenaar Dick Sierksma heeft een fascinatie voor hout. Hij maakt voornamelijk houten beelden van dieren. Soms zijn het fantasiebeesten, soms werkelijke dieren, maar altijd zijn ze deels figuratief. Dick maakt veel vogels, maar ook vervaardigt hij beelden van andere dieren, zoals een hert, een olifant, een octopus en een rog. Dat dieren een hoofdrol spelen in het werk van de kunstenaar is niet toevallig. Hij heeft een grote liefde voor de natuur en is van mening dat de mens schandalig met haar omgaat, bijvoorbeeld wat betreft de ontbossing van de wereld. Hij wil met zijn kunstwerken de natuur laten zien, niet de mens. Dick krijgt het hout voor zijn beelden van mensen of hij vindt het zelf in het bos. Zolang het materiaal Nederlands is, kan hij het gebruiken. En hij werkt altijd hard door. Al het andere vindt hij eigenlijk tijdsverspilling. De kunstenaar heeft eveneens lang met een ander materiaal gewerkt; hij maakte keramische beelden, voordat hij zo’n vijftien jaar geleden ook begon met het creëren van zijn houten dieren.
Door het materiaal zelf laat hij zich inspireren. ‘Mijn motivatie om met hout te werken is om te laten zien hoe fantastisch prachtig hout is. Het is zo’n mooi natuurlijk materiaal. Als je het schors eraf haalt, zie je de kleuren en lijnenpatronen. En in oud hout, wat bijna is vergaan, zie je de prachtigste tekeningen en lijnen. Dat vind ik zo fraai.’ Door te kijken naar het stuk hout, komen de beelden vanzelf in hem op.

Arendina Borreman:
Kleuren en vormen raakten me als kind al. Werkstukjes maken met schelpen, knopen en garens: ik werd erdoor gefascineerd’. Arendina Borreman (1972) toont enthousiast in haar lichte appartement in Bussum haar meest recente werk als ‘fluid artist’, zoals ze zichzelf noemt.
Uit Twente komt ze. Na een studie Facilitaire Dienstverlening volgde ze een opleiding tot “image consultant”. Als zodanig adviseerde ze gedurende 10 jaar in kleding, kleur en stijl. Door de basis- en vakopleiding Fotografie aan de Fotovakschool in Amsterdam werd daarna haar interesse in portret- en macrofotografie aangewakkerd. Momenteel heeft ze voor zichzelf een periode van herbezinning ingelast hetgeen haar meer tijd en energie geeft om zich creatief te uiten.
Sinds een aantal jaren experimenteert ze met vloeibare acrylverf, epoxy (giethars) en verschillende giettechnieken. Door er additieven aan toe te voegen ontstaan verrassende kleurencombinaties.
Als fotograaf zoemt ze letterlijk in op haar schilderwerken, zodat weer nieuwe kunst ontstaat. Arendina laat zich inspireren door de natuur, de seizoenen en organische vormen.

Ems Willems
Zoek zorgvuldig een mooie bloem uit, vries deze in en fotografeer deze daarna. Ems Willems wil hiermee aantonen dat er in verval en verwelken (de korte duur van de schoonheid van bloemen) veel energie, verstilling, passie, transformatie en schoonheid schuilt. Ze werkt alleen met natuurlijke belichting en zonder filters. Alleen in close-up, waardoor details, kleur en materie worden geaccentueerd.
Ems Willems (1960) ontwierp ooit sieraden maar kwam erachter dat ze daar niet van kon leven. Ze is toen verder gegaan als grafisch ontwerper. Ze studeerde in 1985 af aan de Design Academy in Eindhoven en werd grafisch ontwerper, een vak waarin ze nog steeds parttime werkzaam is en dat ze combineert met het beroep van trainer/vormgever van mensen met een verstandelijke beperking. Ze exposeerde in 2017 in Weesp, Bussum en Muiden. Ems wil steeds meer tijd voor haar passie vrijmaken.
Haar foto’s worden in verschillende formaten afgedrukt op zowel aluminium, dibond (een aluminium sandwichplaat) als plexiprint en in een oplage van maximaal tien. En natuurlijk is het fijn als je kunt verkopen: ‘het is superleuk als iemand je foto koopt en zó blij is.’