De duurzame uitvaart is geen overwaaiende trend, maar een gestaag doorzettende ontwikkeling. Steeds meer mensen willen hun duurzame principes ook na hun overlijden volgen. Dat blijkt ook uit de groei van GreenLeave, in 2014 gestart als gezamenlijk initiatief van zes uitvaartondernemers. GreenLeave is gericht op de promotie en aanjaging van duurzaamheid in de uitvaartbranche. Ook Uitvaartverzorging A. de Jong uit Amsterdam sluit zich aan bij GreenLeave. Later dit jaar zullen nog meer uitvaartbedrijven dit voorbeeld volgen.

Kwetsbaar bolletje
Voor Angela Fabriek-de Jong van het Amsterdamse familiebedrijf Uitvaartverzorging A. de Jong is aansluiting bij GreenLeave een logische stap. “Het belang van duurzame keuzes is evident; de aarde is maar een kwetsbaar bolletje, zoals Wubbo Ockels ook zegt in zijn indrukwekkende videoboodschap. Zoals de wereld nu bezig is, dát is niet vol te houden. Het moet anders, en daarin is ook het kleinste stapje belangrijk. We zijn al langer serieus geïnteresseerd in duurzaamheid, maar we waren naar de klanten toe nog wat terughoudend. GreenLeave heeft ons geprikkeld om het nu echt op te pakken. We hebben onze activiteiten door een duurzame bril bekeken: welke onderdelen zijn goed, wat kan of moet er anders? Hebben we duurzame producten? Wat zijn de alternatieven? Wat doen onze leveranciers? Dat leverde soms echte eyeopeners op, zoals de enorm negatieve milieu-impact van de productie van ongebleekt katoen, daar zijn dus heel veel bestrijdingsmiddelen voor nodig. Hennep is veel duurzamer, en dus een uitstekend alternatief. Tegelijkertijd blijkt dat onze drukker al werkt met afbreekbare inkt en gecertificeerd papier. Ook heel duurzaam!”
Angela Fabriek-De Jong is overtuigd van de betekenis van GreenLeave, voor zowel de consument als de uitvaartondernemers. “GreenLeave biedt praktische handvatten voor een duurzamer uitvaartbedrijf. We moeten er als branche meer bekendheid aan geven, ook naar de consument. Informatie, promotie, bewustwording. Wij merken al dat steeds meer mensen duurzame mogelijkheden willen. Wij willen de wensen van onze klant te respecteren; als dat duurzaam is, des te beter.”

Duurzaam pakket, duurzame partners
Evert de Niet, voorzitter van de Stichting GreenLeave (en directeur bij Algemeen Belang Uitvaartverzorging- en verzekering in Groningen) is blij met de toetreding van zijn Amsterdams collega. “Dit draagt bij aan de landelijke dekking van GreenLeave, en onderstreept het belang van de duurzame uitvaart. Juist ook in Amsterdam waar duurzaamheid voor veel mensen een serieuze rol speelt in het dagelijks leven.”

GreenLeave faciliteert de duurzame uitvaart in Nederland met kritisch geselecteerde uitvaartproducten en -diensten benadrukt De Niet. “Bij het al bestaande aanbod ‘eco’ producten was het duurzaamheidsaspect niet duidelijk, het was ook versnipperd. Vanuit GreenLeave bieden we nu een eenduidig en transparant verhaal, met een verantwoord duurzaam pakket producten en diensten. En wij dagen leveranciers uit om nieuwe en duurzamer producten te ontwikkelen. Zo fungeert GreenLeave als vliegwiel voor duurzame innovaties.”
Samenwerking met andere duurzame organisaties zorgt voor een breed draagvlak; zo is de aanpak van GreenLeave positief getoetst door de Stichting Natuur & Milieu.

Vijf kernprincipes
De deelnemende uitvaartondernemers van GreenLeave geven zelf uiteraard het goede voorbeeld. Zij houden zich aan de vijf kernprincipes voor duurzaam ondernemen, ook wat betreft het verminderen van de milieu-impact van de eigen werkzaamheden, op kantoor en bij de uitvoering van uitvaarten. Ook goed werkgeverschap en het ondersteunen van maatschappelijke initiatieven zijn duurzame voorwaarden. Daarnaast voldoen alle deelnemers aan het Keurmerk Uitvaartzorg, dat staat voor eerlijk, transparant en klantgericht werken.

Over GreenLeave
De duurzame uitvaart GreenLeave is ondergebracht in de Stichting GreenLeave. De zes initiatiefnemers nemen zitting in het bestuur: Algemeen Belang Uitvaartverzorging te Groningen, Bijnen Uitvaartverzorging te Vught, Claassen uitvaartzorg te Veghel, Rebel’s begrafenisonderneming te Huizen, Vredehof uitvaartverzorging te Enschede en Zuylen uitvaartverzorging te Breda.