Om dit te vieren werd tegelijkertijd de expositie ‘Onbeperkt!’ geopend in expositieruimte Yksi Expo in Eindhoven. Vormgevers en designers onthulden werk waarbij zij zich lieten inspireren door de verhalen van de geïnterviewde mensen met een beperking.

Tijdens de opening van de expositie namen de geïnterviewden de Krachtenbundel in ontvangst. In het boekje vertellen 20 mensen met een verstandelijke of fysieke beperking over hoe zij zich als vrijwilliger inzetten voor een ander. Bijvoorbeeld Elly van der Geld, die zich na een depressie en psychose, nu samen met haar hulphond Banjo inzet om autistische basisschoolkinderen beter te leren communiceren. ‘Iedereen wil van betekenis zijn, ook mensen met een beperking. Door iets goeds te doen voor een ander, geven we het leven meer betekenis. Daarom vragen we mensen met een beperking om zich als vrijwilliger in te zetten voor anderen,’ aldus Mia van Eijl van het DELA goededoelenfonds.

Expositie
De expositie illustreert hoe creativiteit ingezet kan worden om te zorgen dat mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking hun talenten kunnen gebruiken. Zo bedacht vormgever Christian Boer een lettertype speciaal voor dyslecten en ontwierp Roland Pieter Smit een weefgetouw voor autisten en mensen met het syndroom van Down. Jetske Visser maakte een film en installatie over dementie: ‘Wat is een theepot als je niet weet wat een theepot is?’. De expositie is tot 2 mei 2015 gratis te bezoeken bij Yksi Expo, Torenallee 22-04 (op het terrein van Strijp-S) te Eindhoven.

Over het DELA goededoelenfonds
Het DELA goededoelenfonds werd in 2007 opgericht door coöperatie DELA. Het fonds heeft als thema Onbeperkt! en vraagt mensen met een beperking om als vrijwilliger iets goeds te doen voor een ander. Mensen met een beperking zijn vaak afhankelijk van hulp en daardoor is het niet vanzelfsprekend dat zij hun krachten en kwaliteiten inzetten als vrijwilliger. Veel mensen met een beperking willen, net als iedereen, in het leven betekenisvol zijn en iets voor een ander doen. Coöperatie DELA gelooft niet alleen in een waardig afscheid voor iedereen, maar vooral dat we er zijn voor elkaar. Leden en medewerkers kunnen projecten indienen en samen met mensen met een beperking de handen uit de mouwen te steken. Kijk voor meer informatie op: https://www.dela.nl/over-dela/dela-goededoelenfonds